Vücudumuzdaki kılların artmasına,ın en sık nedeni genetik faktörlerdir. Bunun yanı sıra hormonal nedenler, ilaçlar kılların artmasına neden olur.

Ailevi özellik olarak kıl artışı bir hastalık değildir. genetik bir özelliktir ve bizim ırkımızda sık görülen bir şikayettir. Hormon tetkikleri normaldir, ilaç tedavisine gerek yoktur. yapılacak şey lazer epilasyon ile kılların azaltılmasıdır.

vücudumuzdaki kıllanma artışı, bir hastalık ve hormon bozukluğu nedeniyle olabilir. Bu nedenle mutlaka dermatolog doktor tarafından değerlendirilmelidir. 

Tüyler arttığında bunun bir hormon bozukluğuna bağlı olup olmadığını nasıl anlarız?

-      Hormon bozukluğu nedeni ile oluşan tüyler, ince değildir. Kalın ve siyahtır.

-      Hormon bozukluğu nedeni ile oluşan tüyler, erkek tipi bir dağılım gösterir. Yani çene, favori, göğüs ortası gibi erkeklere özgü alanlarda kıl artışı olur.

-      Adet düzensizliği, adet görememe gibi şikâyetler hormon bozukluğunu gösterir.

Tüylenme artışında hangi durumlarda mutlaka doktor gitmek gerekir?

-      Son altı ayda birden oluşan siyah, kalın kıllarda artış.

-      Adet bozukluğu, adet görememe, sivilce artış gibi hormon bozukluğu düşündürecek başka şikâyetlerin olması.

-      Kıllanma artışı yapan önemli hastalıklardan hipofiz adenomu açısında, baş ağrısı, görmede bulanıklık, çift görme, göğüslerinden süt gelmesi gibi şikâyetlerin önemlidir.

Tüylenmede artışı en sık nedeni nedir?

En sık nedeni genetiktir. Yani aslında bir hastalık veya hormon bozukluğu nedeniyle değil, ailevi özellik olarak kıllarda artış vardır. Bu kıllar daha ince ve yaygındır.

İkinci en sık neden; PCOS dur. Polikistik over sendromu; Sık görülen bir şikâyettir. Yumurtalıktaki çok sayıdaki küçük kistlerle kendini gösterir. Bu hastalarda, kıllanmanın yanında adet düzensizliği, kilo artışı, sivilce artışı gibi başka hormon bozukluğu bulguları da vardır.