Güneş Lekesi (Melazma) Tedavisi 

Güneşlenme, hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları güneş lekesini tetikler. Gebelerde daha sık gözlenmesi nedeni ile Kloazma, Gebelik yada Lohusa Maskesi gibi isimlerde kullanılmaktadır.

Erkeklerde hormonal mekanizmalar dışında genetik ve UV kaynaklı gelişmektedir.

Güneş lekesi oldukça yaygın bir problemdir. Genç kadınlarda görülme oranı yüksektir.  Yüz bölgesinde sıklıkla iki taraflı ve simetriktir.  Koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkar. Lekenin oluşma mekanizması bu bölgelerde renk yapan hücrelerin lekesiz bölgedekilere göre daha fazla renk üretmesidir. Renk hücreleri normal deridekiyle aynı sayıdadır ancak fazla çalışırlar. Bunun sonucu güneş gören alanlar hemen koyulaşırlar.  Nedeni bilinmemektedir. Güneş lekesi olan kişilerde tiroit hastalıkları sıklıkla görülebilir.

Yüzeysel güneş lekeleri tedaviye daha iyi yanıt verir. Yüzdeki güneş lekeleri genellikle üst dudak yanaklar ve alın gibi güneşe açık  bölgelerde gözlenir. Nadiren çene ve ön kollarda oluşabilir.

Güneş lekesi tedavisinde sürülerek kullanılan leke kremleri, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, gün içinde 4 saatte bir en az 50 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takmalıdır. Kapatıcı özelliği olan renkli (tinted) güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Kimyasal olmayan fiziksel güneşten koruyucular daha güvenle kullanılabilir. Böylece hem lekeler kapatılır hem tedaviye destek olunmuş olur. Lekesi olanların yüz bölgesini kesinlikle güneşten korumaları gerekir. Şapka ve maske ile fiziki korunma en etkin korunma şekillerindendir.

Tedavi öncesi hasta ön değerlendirmesi son derece önemlidir.

Hasta ile yapılan ilk görüşmede hastalığın süresi, gelişimi ve arttıran faktörlerin gözden geçirilmesi gibi değerlendirmeler yapılmaktadır.

Melazma tablosuna neden olan hiperpigmentasyonun derideki yerleşim derinliği son derece önemlidir. Tedavi seçimi bu değerlendirme ile yapılmaktadır.

Melazmada Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Bunlar tek başına yada kombine kullanılabilmektedir.

  • Topikal ilaçların kullanımı; kremler sürme şeklinde kullanılabilir.
  • Melazma içerisine ilaç enjeksiyonu yapılabilir. Lekeler için uygulanan bu tedavi; vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi bir çok içeriğin tek başına ya da karışım haline getirilerek derinin orta tabakasına mikroenjeksiyonla enjekte edilmesidir.
  • Kimyasal peelingler kişinin muayenesine göre uygulanabilir.
  • Thulim baby face lazer 14 günlük aralıklarla uygulanabilir. 5-6 dakikalık bir uygulamada binlerce mikro ışın üretilir ve cildin derin katmanlarında hassas mikro kanallar açılır. Hasta sosyal yaşamına hemen geri dönebilir. Cilt daha parlak olur ve ton eşitliği sağlanır.
  • Q switch lazer uygulamaları sadece sorunlu bölge üzerinde çalışarak etrafındaki dokulara zarar vermeden lekelerinizi tedavi edebilir.